· Приготвяе –Месото се нарязва наивици с дебелина около един сантиметър.Лукът и скилидките чесън се нарязват на филийки.В съд от огнеупорно стъкло с похлупак ястието се приготвя в следната последователност – на дъното се подрежда ред от нарязания лук и скилидка чесън,върху него се поставя пласт месо.Поръсва се със сол и всичко се покрива с слой кисело мляко и няколко лъжици сметана.Процедурата се повтаря до пълното усвояване на продуктите,като се стремим да покрием поне три реда.Задължително се завършва с киселото мляко, в което по желание могат да се потавят кубчета масло,топено сирене или кашкавал.Добре е предварително месото да се овкуси със соевият сос и черният пипер,а при невъзможност да се постави цедено кисело мляко,кофичка обикновено кисило мляко да се отцеди предварително.Допълнително към киселото мляко на всеки пласт се поставят по 2-3 с.л. готварска сметана за обогатяване на получения вкус.Отначало се пече на по-силна фурна,докато ястието заври,а след това се допича на около 150-180оС в продължение на час и половина до два.Тихият огън създава условия за хомогенизиране на аромата и придава крехкост на свинското месо.
· Съвет на кулинаря–Добре е след като сте положили толкова труд да се постараете още малко и да приготвите нещо за гарнитура.Според сезона ястието може да се поднесе със зелена салата,сотирани зеленчуци или картофена салата.Подходящи напитки са хубаво бино розе или светла бира.
За Вас с удоволствие сподели своя опит днес в ролята на кулинарен гид –
Валентин Лазаров