От векове православните християни честват неделя на Всеопрощението, която е винаги 40 дни преди Великден. В народните ни обичаи е известна като Сирни Заговезни или Прошка. Това е началото на Великия Пост, чиято продължителност от 40 дни е символично свързана с много събития от живота на Христос.
На Сирни Заговезни цялото семейство се събира на трапезата. Тя е особено богата на млечни продукти, яйца и риба. Голямата баница със сирене е задължителна и се разчупва на парчета за всекиго. Едно твърдо сварено яйце се връзва с червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва веселба при опита на големи и малки да отхапят от яйцето. Този обичай се нарича "хамкане". Същото се прави и с парче халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината.
На този ден всеки се обръща към другите с думата "прости". Отговорът е "простено да ти е". На този ден според църковният канон се изричат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". На Сирни Заговезни близки и познати си прощават помежду си.
Парче от баницата със сирене се скрива някъде и ако през лятото домашно животно се разболее, му се дава от нея, за да се излекува.
В малките градове и селата този празник носи особен заряд.В него намира израз и радостта от идващата пролет и събуждащият се наново бивот в природата. Вечерта на Сирни заговезни се палят големи огнъове, а събралото се множество се радва на това кой ще скочи най- високо.Смята се ,че колкото по- голям и по буйно гори огъня, толкова по плодородна ще бъде годината.Но най важното е тази вечер всеки да получи прошка,като по този начин се подготви за великият ден на Христовото Възкресение.
Теглена баница със сирене Продукти
- 500 гр. брашно за баница
- 250 гр сирене
- 100 гр. краве масло
- 4-5 с.л. олио
- 1 яйце
- 2 с.л. оцет
- Сол
Брашното със стайна температура се пресява,прави се дупка в средата и в нея се сипва сместа от водата/около 1 водна чаша/,оцета,2 с.л. олио и сол.Омесва се меко еластично тесто,което се разделя на 10 – 12 топки.Покриват се с кърпа или домакинско фолио за да се предпази от изсъхване и се оставя да „почине“ около30-40 мин.През това време в купа се натрошава сиренето и се разбърква с яйцето.Тава с размер 30 см. се намазва с част от разтопеното масло.Останалата част от маслото се смесва с няколко лъжици олио.Когато тестото отлежи,се взема топка и се намазва с мазнина от двете страни.Поставя се върху кръга за точене/ако нямате такъв,използвайте плота на кухненската маса/ и започнете да теглите от вътре навън по кръга.Тава изисква известни умения,достижими с малко опит и много желание Крайщата на кората се изрязват,за да се уедвакви дебелината.Готовите кори се оставят настрани открити да изпръхнат.Когато и последната топка се разтегли , взема се първата, наръсва се с подготвената плънка и мазнината и се завива.Така подготвените кори се подреждат в кръг,не много стегнато,отвътре навън в тавата.Когато се постави и последната кора,баницата се поръсва с мазнината и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 30-40 мин. или докато повърхноста порозовее.Когато е готова, се наръсква с малко вода и се завива за да омекне . По традиция на Сирни Заговезни баницата се разчупва на парчета спродед присъствуващите,а едно парче се оставя против уроки,да пази къщата.животните и плодородието от зли очи и болести. Един съвет: Премесете изрезките от корите и оформете като питка,която изпечете заедно с баницата.Баба ми го наричаше „колаче“ и децата го чакаха с голямо нетърпение,особено когато от кухята се носи миризмата на прясно изпечена ,„ бабина“ баница с масло.