· 1,5-2 кг. червено цвекло
· 1 корен хрян
· 4 с.л. оцет
· 5 с.л. сладко от дюли
· Ѕ ч.ч. червено вино
· 50 мл.зехтин
· по 1 ч.л. сух чесън и лук
· по щипка лют пипер и джинджифил
· сол и черен пипер – на вкус
Приготвяне:
Измитите и почистени глави на червеното цвекло се изпичат в покрит съд за около 40 мин. на умерено загрята фурна. Може да използвате и микровълновата печка.Когато цвеклото се охлади го почистете от кората и настържете на ситно ренде.Добавете и настърганият наситно корен хрян.Смесете с останалите от рецептата съставки в подходящ за варене съд .Варете на слаб огън,докато добиете консистенцията на мармалад.Сервирайте мармалада охладен като гарнитура към свинско печено и направете коментар към постинга.Според мен това е добър начин да разнообразим зимното меню,а и този мармалад ,освен,че е лесен за приготвяне,съдържа изключитено плезни продукти и може да да се използва като ингридиент към супи.основни ястия или като самостоятелно предястие.Поставен в подходящ съд в хладилника запазва вкусовите си качества в продължение на месец.
ОБИЧАМ ТЕ....МНОГО!
Флорин Курта; Създаването на славяните