Продукти:
За плънката
250 гр . тиква
3 яйца
1ч.л. канела
1 ч.ч. орехи
Ѕ ч.ч. захар
100 мл. сметана
За тестото
150 гр. брашно
125 гр. краве масло
1бр. ванилия
1 ч.л..бакпулвер
2 с.л. мед
2-3 с.л. прясно мляко
канелена захар за поръсване
Приготвяне:
В подходящ съд замесваме меко тесто.Постепенно обединяваме бучките масло с брашното,меда ,ванилията и бакпулвера.Температурата на маслото трябва да бъде стайна.Месим с ръце,докато получим тесто с еднородна мека консистенция.Ако тестото е твърдо - добавяме 2-3 с.л. мяко.Накрая оформяме на топка,покриваме с фолио и поставяме в хладилник.
Сварената на пара, добре отцедена и охладена тиква се пасира заедно със захарта ,канелата и яйцата до получаване на хомогенна смесПостепенно добавяме сметаната.В зависимост от тиквата,количеството и може да варира.Важно е получената смес да не е прекалено водниста.Ако това все пак се получи,добавете няколко лъжици галета.Накрая. добавете и натрошените на едро ,предварително запечени орехи.
Загрейте фурната на 200C0.Намажете с масло дъното на кръгла тава с диаметър 24 см.Разточете тестото на кръг с дебелина около 1,5 см и диаметър по-голям от дъното на тавата,достатъчен да се образува страничен борд .Оформете борда като отстраните излишното тесто. От него разточете кора с дебелина 0,5 см. С помоща на нож нарежете на ивици ,широки около сантиметър.От тях внимателно оформете решетка по диагонал,като внимаваме да не потъне в сместа..Печете около 30 мин.,в зависимост от силата на фурната.След като готовият пай се охлади , поръсете с канелена захар.