500г жито (грухана пшеница)
1 ч.ч. захар на пясък
100г галета
кората от 1 лимон
1 с.л. канела
100г счукани орехи
100г пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Преди да се свари груханата пшеница се почиства,измива и накисва за едно денонощие във вода. На следващия ден се отцежда от водата и се слага за варене в дълбок съд с капак. Водата трябва да е около 2- 3 пръста над количеството жито. Слага се щипка сол, похлупва се и се вари до готовност. Обикновено един час е достатъчен за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат ,без да бъдат разварени. Готовото жито се отцежда добре от водата като се растила върху памучна кърпа. Обърква с кристалната захар. Добавят се счуканите орехи, настърганата кора лимон и галетата/вместо галета може да се използват същото количество стрити чаени бисквити/.Сместа се обърква добре, похлупва се в подходящ съд и се оставя за една нощ на хладно място да се овкуси. Преди поднасяне житото се поставя в съд с овална форма, поръсва се обилно с пудра захар и с помоща на канелата отгоре се оформя кръст.