За маринатата – прясно мляко – 100мл.,сол,черен пипер и сокът на половин лимон.
За панировката- 50 мл.мляко,2 с.л. брашно,1 яйце.
Приготвяне Нарежете рибата на филий с дебелина около 2см.Наредете парчетата с плосък съд,посолете със сол ,черен пипер и залейте със сока от лимона.Около 20мин. преди пърженето добавете и прясното мляко.
От яйцето,млякото и брашното пригответе панировка.Не слагайте подправки,в маринованата риба има достатъчно!
В тиган сгорещяваме растителна мазнина и поставяме отцедените от маринатата и панирани парчета риба.Пържим на температура около 1600C,като обръщаме парчетата от двете страни докато добият равномерен златист цвят.
Обелените картофи нарязваме на не много големи кубчета и заедно с ъс ситно нарязания праз смесваме в дълбока купа.Овкусяваме с 2с.л. зехтин,1с.лбалсамов оцет и сол на вкус.
В подходяща чиния подреждаме парчетата риба и гарнираме с картофената салата.Лично аз предпочитам да поднеса това ястие по лежерно,като приготвената риба и салата се поднесат като отделни блюда.Идеята ми е да предоставя възможност на всеки сътрапезник сам да си определи блюдото съгласно предпочитанията си.Но тогава се налага да поготвя освен добра напитка и допълнително салати и предястия.Впочем,възможностите да поднесете това ястие ,като изпитате не само гастрономическо ,но и удовоствие да доставите наслада на близки за Вас хора - оставям на Вас и Вашето въображение!
Кюфтета яхния с гарнитура от картофи
Кюфтета с риба тон и картофи