· 3-4 бр.сини домати
· 500 гр. телешка кайма
· 1 ч.ч. кафяв ориз
· 1 морков
· 2 глави лук
· 3-4 домата
· 300 мл.телешки булъон
· 5 скилидки чесън
· 4-5 с.л. олио
· по Ѕ ч.л.ригън,босилек,мащерка
· Ѕ китка магданоз
· сол и черен пипер на вкус,
За заливката;
- 3 с.л. брашно
- 20 гр. краве масло
- 300 мл. прясно мляко
- 2 бр.яйца
Нарежете на дребни кубчета лука,моркова и скилидките чесън.Запържете в сгорещената мазнина.Добавете телешката кайма.Когато всичко се задуши добре,добавете ориза и нарязаните наситно домати.Овкусете с подправките и отстранете от огъня.
Обелете сините домати,нарежете ги на кръгове с дебелина около Ѕ см.,посолете със сол и отцедете в наклонена тавичка горчивият сок.След около половин час отстранете полученият сок,измийте със студена вода и подсушете.
Така приготвените продукти подредете в подходящ съд,като започнете с ред сини домати,последващ от ред плънка,нов ред сини домат- до изчерпване на подхготвените продукти.Завършете с ред сини домати. Залейте с булъона ,покрйте с алуминиево фолио и печете на предварително загрята на 200CО фурна.около 40 мин.
Пригответе заливка,като запържите до златист цвят брашното в сгорещеното масло .При непрекъснато разбъркване добавете млякото.Изчакайте така приготвените продукти да се охладят и добавете разбитите яйцата.Няколко минути преди пълната готовност разстелете равномерно по повърхността на ястието заливката и допечете Накрая поръсете обилно със ситно нарязаният магданоз..
Поднесете ястието студено с походяща според сезона гарнитура