Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 15:39 - Телешко задушено с картофи соте с праз
Автор: vallazarov Категория: Рецепти   
Прочетен: 1682 Коментари: 1 Гласове:
2



 Продукти

 

·         500 гр телешко филе

·         70 гр.краве масло

·         500 гр. картофи

·         30 мл слънчогледово масло

·         100 мл.червено вино

·         1 с.л.  оцет балсамико

·         1 кубче телешки булъон

·         5-6 стръка магданоз

·         2 кисели краставички

·         1 морков

·         1 глава лук

·         1-2 с.л. брашно

·         1 с.л. доматено пюре

·          2 стръка праз лук - бялата част  

·         100 мл червено вино

·         1 - 2дафинови  листа

·         1.ч.л.черен пипер/смлян и на зърна/

 

От филето оформете две - три пържоли.Начукаите и овкусете със солта.В отделен съд сгорещете кравето масло и запечатете приготвените пържоли равномерно от двете страни за около 5 мин.Извадете месото и в мазнината запържете нарязаните на едро лук,морков и супена лъжица доматено пюре.Залейте с винотото,добавете няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Поставете пържолите ,захлупете с капак и задушете на слаб огън за около 30 мин.

Когато станат готови,извадете пържолите и ги оставете на топло.В соса от задушаването поставете разтореното в ъв вода кубче телешки булъон и щом заври сгъстете с малко брашно.Отстранете зърната пипер и дафиновия лист и пасирайте за да приготвите сос .  

Сварете картофите до полуготовност.След като се охладят ,обелете и нарежете на кубчета.Отделно обелете два стръка праз и нарежете бялата част наситно.Кубчетата картофи сотирайте в малко мазнина в широк тиган.Ако някой не е използвал досега тази технология  по долу съм поместил кратко описание.

Преди да се охладят,картофите се смесват с праза и се овкусяват с малко балсамов оцет и сол на вкус.

Сервирайте,като подредите пържолите и ги полейте с приготвеният сос,отстрани подредете картофите,гарнирайта с 1-2 нарязани кисели краставички и доукрасете с сръковете магданоз.

 

 

Какво означава да сотираш

 

Sautee ( соте ) – от френски, подскачам, заради движението, което се получава докато храната се готви. Това е техника на готвене, при която се използва малко количество мазнина и храната се готви на висока температура.  Продуктите могат да бъдат предварително обработени с друга техника напр. варене ,задушаване и др.и са нарязани на жулиен,кубчета или форма позволяваща  бързо готвене.. Храна, която е сотирана се зачервява ( карамелизира ),  и се запазва нейния  вкус и крехкост.Не прекалявайте смазнината! Сотирането е различно от пърженето в тиган, където се използва повече мазнина или се готвят големи парчета месо, риба и други продукти.За сотирането  е характерна техниката на постоянното „въртене“ на продуктите с люлеещо  движение ,за кратко и при висока температура на мазнината. Сотирането се различава именно по това от други технологий,като пържене,запечатване,които постигат други цели .Например запечатването  само сготвя повърхността на продукта .

 За сотиране използвайте мазнини с висока точка на  загряване.Такива са по правило рафинираните растителни мазнини.Съветвам Ви ,ако използвате мазнини от животински произход , да добавяте към тях слънчогледово олио.

Добър апетит! 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. naidobriq - Zvuchi mi mnogo vkusnooo:))
22.02.2012 15:42
Pozdrav ot men..:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vallazarov
Категория: Рецепти
Прочетен: 168602
Постинги: 71
Коментари: 31
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930