Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2012 14:37 - Пълнена кисела зелка
Автор: vallazarov Категория: Рецепти   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
0



 Продукти

·         1 средно голяма кисела зелка

·         150 гр сланина

·         150 гр бекон или прошуто

·         500 гр. кълцано свинско месо от плешка

·         100 гр. ориз

·         1 глава кромид лук

·         1 домат от консерва

·         1-2 листа дафинов лист

·         червен и черен пипер

·         Ѕ ч.л.семе от копър

·         1 кубче булъон

·         2-3 люти чушлета,запечени

Зелката се почиства от външните листа ,докато добие стегнат вид.Едно от отстранените листа се оставя за да се покрие отгоре зелката при печенето.Отвътре се издълбава,като се оставя стена с дебелина  около 3-4 см.Сланината се нарязва на ленти,залива се с  водна чаша  зелев  сок и се вари около половин час.Когато се охлади,от нея се отделя мазнината.В така получената саламура се поставя накълцаното на късчета месо и се вари двайсетина минути.Постепенно към него се поставят предварително запържените в отделената от сланината  мазнина ориз,ситно нарязания кромид лук,червеният пипер и част от нарязаната сърцевина на зелката. Добавя се дафиновия лист.След  като сместа поври няколко минути се отсранява от огъня и се поставя 1 ч.л. смес от едро скълцан черен пипер и семе от копър.Оставя се настрана оризът да поеме водата.Преди напълване от сместа се отсранява дафиновият лист,който има доминираща миризма.Зелката се „облепва“ от вътрешната страна с нарязания  на тънки ивици бекон / прошуто/.Кухината се напълва със сместа,като се внимава бекона  да остане по стените и зелето да запази правилната си форма..Накрая се поставя обеления домат и запечените люти чушлета и всичко се покрива със зелевия лист.Поставя се в тенджера от огнеупорно стъкло,достаъчно дълбока и широка, за да побере зелката изправена.Отстрани се налива се до половината на зелката булъон от  разтвореното във гореща вода кубче.Пече  се на средно гореща фурна,докато остане на мазнина.Сервира се топла, нарязана  на резени,като диня с гарнитура от варени картофи или бобена салата с лук и чесън.


Тагове:   Пълнена,   кисела,   зелка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vallazarov
Категория: Рецепти
Прочетен: 168640
Постинги: 71
Коментари: 31
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930