Прочетен: 1166 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.06.2012 18:25
· 5-6 средно едри зелени чушки
· 1 морков
· Няколко резена целина
· 1 глава кромид лук
· 3-4 скилидки чесън
· 300 гр. телешка кайма
· 1 ч.ч. ориз
· 1 с.л. червен пипер
· 5-6 с.л. олио
· Ѕ ч.л. чубрица
· 1 домат/може и от консерва/
· сол и черен пипер на вкус
· 500 мл телешки бульон
· За соса:
· Ѕ к.кисело мляко
· 3 с.л. брашно
· 2 яйца
· 2-3 стръка копър
· 1 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
От нарязаните на ситно зеленчуци,каймата и ориза приготвяме плънката.Щом всичко се задуши добавяме 1 ч.ч. бульон и отстраняваме от огъня и оставяме оризът да поеме бульона.Почистваме чушките от дръжките и семето и ги подготвяме за пълнене,като ги пробождаме на няколко места със шиш.По желание може да осолим вътрешноста.Напълваме чушките с плънката и запечатваме с брашно.В тенджера с широко дъно поставяме решетка за варене на пара,подреждаме чушките на един ред,заливаме с останалия бульон.така ,че да ги покрие под средата.Покриваме с плитка чиния,чийто диаметър съвпада с отвора на тенджерата и варим на слаб огън 30мин.
За соса:.Разбиваме брашното с киселото мляко и поставяме на слаб огън.Щом заври, добавяме при непрекъсната бъркане двата жълтъка.Постепенно добавяме от бульона на чушките до нужната консистенция.Накрая поставяме бучката масло и нарязаният копър.
.Поднасяме по две чушки в порция,поляти с 3-4 с.л. сос и обилно гарнирани с пресни домати.